Mapa bezobalu

Mapa bezobalu

V rámci projektu byla vytvořena mapa regionu Kladno, kde můžete nakoupit bezobalově. 


Právní stanovisko

Musí prodejci prodávat do přinesených nádob nebo naopak nesmí? Níže se dozvíte pár vysvětlení podle zákona. Stanovisko je aktualizované květen/2019

Platné právní předpisy nezakazují prodej potravin a pokrmů do nádob, či obalů přinesených spotřebiteli. Nicméně je na rozhodnutí provozovatele potravinářského podniku, zda takový způsob prodeje potravin či pokrmů umožní a bude mít v nabídce služeb pro konečného spotřebitele. Na druhou stranu platné právní předpisy neobsahují ani oprávnění pro konečného spotřebitele prodej do přinesených nádob či jiných obalů na provozovateli potravinářského podniku vynucovat.

Je nutné si také uvědomit, že v případě prodeje potravin do nádob či dalších obalů přinesených konečnými spotřebiteli nemá provozovatel možnost ovlivnit hygienický stav přinesených nádob/obalů a jejich vhodnost pro styk s nakupovanými potravinami, nebo jejich vhodnost z hlediska udržení kvalitativních parametrů dané potraviny, což může být následně problematické při řešení případných reklamací.

Řada společností, včetně maloobchodních provozů, má proto v rámci vnitřních postupů založených na zásadách HACCP, prodej do přinesených obalů prostě zakázaný. Jiné obchodní společnosti naopak na tzv. bezobalovém prodeji mají založen svůj marketing.

V případě, kdy se provozovatel potravinářského podniku rozhodne, že prodej do spotřebitelem přinesených nádob umožní, musí mít nastaveny takové postupy, které zaručí, že budou dodrženy požadavky potravinového práva stanoveného legislativou EU. Provozovatel odpovídá za bezpečnost jím prodávaných potravin. On má i tu zodpovědnost, že nedojde ke kontaminaci jím prodávaných potravin dalším spotřebitelům či ke kontaminaci surovin, z nichž jsou tyto potraviny či pokrmy vyráběny. Jako příklad lze uvést to, že musí být nastavena taková opatření, aby nedošlo ke styku prodávaných potravin s povrchy, na kterých byla položena spotřebitelem přinesená nádoba nebo obal apod.

Při prodeji potravin, které jsou konzumovány bez jakékoliv další hygienické a kulinární úpravy může být nastavení systému prodeje do přinesených obalů a nádob velice náročné jak z hlediska prostorových kapacit, tak zejména na kvalitně proškolený personál.

S ohledem na výše uvedené je na zvážení konkrétního provozovatele potravinářského podniku, zda možnost prodeje potravin do vlastních nádob či obalů přinesených spotřebitele umožní. Jako klíčové se jeví i fakt, že obsluhující personál by měl mít i tu možnost, že pokud přinesená nádoba nebude čistá či jinak vhodná pro daný účel, odmítnout potravinu do takovéto nádoby zákazníkovi prodat.

Na druhé straně je vhodné zmínit, že tento způsob se již běžně využívá například při čepování piva do přinesených džbánů, nákup rozlévaných vín do přinesených nádob, odebírání obědů do přinesených jídlonosičů ve školních a závodních jídelnách apod.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky